De meest gestelde vraag in de salon op het moment is: “Suus, hoe kan ik mijn huid het beste beschermen tegen de zon?”. Logische vraag natuurlijk, want oorzaak nummer 1 van huidveroudering is zonschade. Daarnaast is tegenwoordig de zonkracht erg hoog en loop je het risico binnen no-time te verbranden en bestaat er een verhoogde kans op huidkanker. Genoeg reden dus om je product zorgvuldig te kiezen en het op de juiste manier te gebruiken.
Deze 7 tips helpen je een handje jezelf optimaal te beschermen:
1 Kies de juiste Sun Protection Factor; Er bestaan 4 categorieën:
- lage beschermingsfactor: SPF 6 tot 10
- matige beschermingsfactor: SPF 15 tot 25 beschermt tot 94%
- hoge beschermingsfactor: SPF 30 tot 50 beschermt tot 97%
- zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+ beschermt tot 98%.
De SPF is een relatieve maat, die aangeeft hoeveel keer zo lang iemand die beschermd is mét een zonnebrandcrème, in de zon kan blijven als iemand zonder bescherming voordat hij of zij verbrandt. Deze aanduiding geldt alleen voor UV-B-straling. Deze straling is verantwoordelijk voor de verbranding van de huid. De keuze voor de hoogte van een SPF hangt ook af van het huidtype. Heb je een lichte huid, dan zal je voor een hogere factor moeten kiezen. Na openen van het product is de factoraanduiding meestal 1 jaar gegarandeerd. Deze aanduiding staat aangegeven in maanden op de verpakking. Check ook of het product je beschermt tegen UV-A-straling, want deze zorgt voor het ontstaan van huidkanker.
2. Smeer voldoende; de SPF van een zonnebrandcrème hangt sterk af van de hoeveelheid crème die je gebruikt. Insmeren met de helft van de aanbevolen hoeveelheid crème zorgt voor een halvering van de SPF die op het product staat vermeld. Mijn advies is voor het gezicht en de hals minstens een halve theelepel te gebruiken. Dat komt neer op 2 milligram crème op iedere vierkante centimeter huid.
3. Herhalen; Ben je op vakantie? Of werk je buiten? Probeer dan om de 2 uur te smeren. Met name bij hoge temperaturen kan transpiratie de werking verminderen. Dat geldt tevens voor buiten sporten en na het zwemmen. Het is een fabeltje dat wanneer je ’s-ochtends een hoge factor smeert, je de hele dag beschermd bent.
4. Blijf op het heetst van de dag uit de zon; Een inkoppertje natuurlijk J Tussen 12.00 uur en 15.00 uur is de zon het felst en verbrandt je sneller. Probeer op dit tijdstip de zon dus te vermijden of draag een hoed en beschermende kleding.
5. Bescherm je producten; een goed product bevat naast een zonnefilter ook werkstoffen zoals bijvoorbeeld bescherming tegen luchtverontreiniging en vrije radicalen. Door de hitte kunnen sommige ingrediënten hun werking verliezen waardoor het product minder effectief werkt. Laat je product dus niet zomaar in de tas liggen of in een hete auto.
6. Gebruik geen spray; Handige sprays gebruiken om vette vingers te voorkomen lijkt ideaal, maar toch is gewoon smeren beter. Ten eerste is de kans dat je de zonnebrandcrème voldoende dik aanbrengt erg klein als je een spray gebruikt. Ten tweede loop je het risico dat je wat van het product inademt bij het sprayen en dat kan voor gezondheidsklachten zorgen.
7. Kies voor aparte producten i.p.v. 2 in 1; Hoewel in sommige foundations en dagcrèmes een SPF zit, kan je in de zomermaanden toch beter een apart zonnebrandproduct gebruiken. Een dagcrème of make-up breng je namelijk nooit dik genoeg aan. Zo behaal je nooit de bescherming die op de verpakking staat. Bovendien is er in producten met een hoge SPF geen ruimte meer voor hoge concentraties werkstoffen, zoals bijvoorbeeld in een product dat je gebruikt om de huidconditie te ondersteunen. Denk aan een moisturizer. N.B. Breng de SPF als laatste aan!
Reactie plaatsen
Reacties